1 2 >

Çocuk gelişiminde en önemli olan materyallerin başında çocuk masalları gelmektedir. Çocuğun algılayabileceği kolaylıkta ve eğlenceli bir şekilde ona vereceğimiz mesajları aktarabilmenin en kolay yoludur eğitici masallar.  

Biz bir masalı okurken ya da anlatırken çocuklar kendilerini hayal gücüne salarlar ve masal kahramının yerine koyarlar. Burada önemli şey okuduğumuz masalın gerçek dışı olaylardan oluştuğunu çocuğumuza zaman zaman hatırlatmaktır. Zaten bu nedenle her masalın başında “pireler berber iken, develer tellal iken, ben annemin beşiğini tıngır mıngır sallar iken” gibi tekerlemeler bulunur. Mesela bu kısım okunduğunda ufak bir kahkaha atıp, “aaa hiçbir çocuk annesinin beşiğini sallayabilir mi?” diyerek çocuğunuzla bereber kıkır kıkır gülmeye başlayabilirsiniz.  Böylece çocuklar için masalların aslında gerçek dışı olaylardan oluşan bir eğlence olduğu mesajını ona verebilirsiniz. Ama bizim için önemli olan da bu eğlencenin arasıya yerleştirilmiş faydalı bilgiler ve davranışlardır.  

Çocuk masallarının en önemli yanlarından biri de yetişkinle çocuk arasında bir bağ kurmasıdır. Özellikle okuduğumuz şeylere zaman zaman eğlenceli yorumlar yapabilir, canlandırmalar, seslendirmeler yapabilir ve böylece çocuğumuzla birlikte masalın içinde gezinmiş oluruz. Çocuk masal kitaplarında karakterlerin yaptığı davranışlar sonucunda başlarına gelen olaylar, çocukların hem zihinsel faaliyetlerini devreye sokarak düşünme becerilerini geliştirir, neden sonuç ilişkisi kurmasını sağlar hem de kıssadan hisse dediğimiz sonuç kısmını beraber yorumlayarak çocukların davranışlarında olumlu değişimlere neden olacak sonuçları çocuğun yorumlamasını sağlar.

Çocuklara masallar okumak veya anlatmak çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmenizi de sağlayacaktır. Ayrıca bir çocuğun dil gelişimindeki en önemli yeri okul öncesi masallar alır. Bir çocuk ne kadar fazla kelime öğrenirse kendisini o kadar iyi ifade edecektir. Bu da okula başladığında arkadaşlarıyla daha kolay iletişim kurması açısından da çok önemli bir faktördür. Ayrıca kitap ve oyunla doldurmadığımız her dakika çocukların dijital tehlikesiyle baş başa kalmaları riskini arttırmaktadır. Özellikle çocuklar televizyonda yaşlarına uygun olmayan programlar izlediklerinde şiddet başta olmak üzere birçok olumsuz davranışı özümsemeye başlarlar.

Özellikle 5 yaş masallarında çocuklara verilen mesajları incelersek, bunların başında iyi bir insan olmak ve iyilik yapmak gelir. Masalların sonunda sürekli iyi olanlar kazanırlar. Yapılan iyiliklerin asla sonuçsuz kalmayacağı ve insanların bir karşılık beklemeden iyilik yapmları gerektiği konuları çocuk masallarında sık sık işlenir. Masallar sayesinde başarıların bedensel güçle değil, zeka gücü ve ekip çalışmasıyla olduğu, arkadaşlığın önemi, her işte ümitle ve azimle çalışmanın başarının anahtarı olduğu gibi konular çocukların hayatında fıtri bir yer almaya başlar.

Ayrıca okul öncesi çağda çocuklara dini değerleri aktarmak isteyen ebeveynler için de dini masallar mevcuttur. Bu tür masallarda genelde peygamberlerin hayatı, sahabelerin hayatı, hadisler gibi konular işlenmektedir. Mesela çocuk sahabeler gibi masal kitaplarında çocuklar masalı okurken kendini bu çocuğun yerine koyarak masalı dinler ve alacak olduğu mesajı daha kolaylıkla alır ve özümser. Bazı masallarda ise olayın baş kahramını hayvanlar olarak seçilmektedir. Mesela Allah’ın isimlerinin anlatıldığı masal kitabı serisinde farklı hayvanlar üzerinden Allah’ın isimleri çocuklara anlatılmış olmaktadır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR